Een koelsjaal: vlot en een effectieve manier om af te koelen!

Een koelsjaal: vlot en een effectieve manier om af te koelen!

Wat kan je van een koelsjaal verwachten en hoe kan je hem gebruiken met het beste resultaat.

Het wordt steeds warmer. Zo was de zomer van 2018 al de warmste in 3 eeuwen en hadden we zelfs 60 warme dagen op een rij! Pfff wat een zweetdruppels heeft dat gekost, een beetje verkoeling is dan wel welkom. Producten als een koelsjaal kunnen daarbij helpen. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is een koelsjaal geen soort ijsklont die je om je nek hangt, dit zou namelijk bijzonder onprettig aanvoelen en kan daarbij ook nog gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Een koelsjaal voelt uiteraard wel koud aan maar werkt net iets anders. Hij koelt namelijk de aderen die vlak onder je huid liggen. Het bloed dat door deze aderen stroomt komt langs de sjaal waardoor het afkoelt, dit afgekoelde bloed stroomt dan weer verder door je lichaam heen waardoor je hele lichaam afkoelt. Zeg maar een beetje hetzelfde effect als dat je je polsen onder stromend koud water houdt voor een snelle verkoeling. 

Wat een voordeel is van een koelsjaal is dat hij supersnel en gemakkelijk gebruiksklaar is, keer op keer opnieuw geladen kan worden en overal gebruikt kan worden, dus voor al uw activiteiten thuis en onderweg. Ook gaat hij redelijk lang mee voordat hij opnieuw geladen moet worden, afhankelijk van de buitentemperatuur tot wel een aantal dagen.

Het is zelfs zo dat een koelsjaal verlichting kan bieden bij bijvoorbeeld migraine, hittestress, een verhoogde lichaamstemperatuur, benauwdheid door hittestress en zelfs voor multiple sclerose patiënten. 

Maar je wilt er natuurlijk wel ook vlot uitzien, want ja laten we eerlijk zijn het oog wil ook wat. Gelukkig zijn ze er in diverse kleuren en prints, zodat je er altijd vrolijk cool, verkoelend bij loopt.

Hoe werkt een koelsjaal nu eigenlijk in gebruik: 

Dompel in een ruime hoeveelheid koud water je koelsjaal onder, dit kan variëren tussen de 5 en 20 minuten. De eerste keer zal dit zeker langer duren als de volgende keren. De koelkristallen in het product zullen zich volzuigen met het koele water en hun verkoelende eigenschap gedurende minstens 2 dagen behouden. De koelsjaal zet uit en wordt daardoor zachter en comfortabeler. De koelkristallen in het product zuigen daarna ook het vocht uit de stof op waarna de koelsjaal droog zal aanvoelen. Je kan hem ook zachtjes uitwringen, let op niet te hard knijpen. Het kan een paar uur duren voordat hij helemaal droog is maar dat is normaal na het inweken. Het is echter niet zo dat je moet wachten voor gebruik, want dat mag gelijk. Een vochtig product zal alleen wel minder prettig aanvoelen. Wat handig is, is om de avond voor gebruik hem te laden zodat hij ’s nachts kan drogen.

Als je de koelsjaal gedurende een paar uur hebt gebruikt, lijkt het wel of deze helemaal niet meer koel aanvoelt. Je went natuurlijk ook aan de koelte die de sjaal afgeeft, eigenlijk is het hetzelfde wat er gebeurt als je in het zwembad springt, dat voelt dan lekker koud aan maar als je er lang genoeg in ronddobbert voel je de verkoeling ook niet meer. Als je de sjaal afdoet en voelt op de plaats waar hij heeft gezeten, dan voel je op de huid wel degelijk koelte. Hij doet zijn werk dus nog wel, maar hij heeft deels de temperatuur van je lichaam aangenomen, plus je bent aan de verkoeling gewent geraakt. Als je vindt dat het toch wat koeler kan leg hem dan even een half uurtje in de schaduw of in de koelkast. Let op niet in de vriezer!

Een koelsjaal werkt als volgt. De koelkristallen in een geladen koelsjaal zijn gevuld met water, deze koelkristallen geven koelte af en nemen warmte op. De koelkristallen raken hun warmte weer kwijt door het water dat zij hebben opgenomen te laten verdampen. Het is zo dat als de buitentemperatuur wat koeler wordt, dat de sjaal dan ook langzamer zal verdampen. Ook is het normaal dat de nat geladen sjaal een beetje kleverig aanvoelt als je het product uitwringt, maar dat effect verdwijnt volledig als de koelsjaal droog is. Als je hem binnen laat drogen doe er dan even een handdoek onder, zodat er dan van alle kanten lucht bij kan komen, dit versnelt dan het drogen. Als je de kristallen niet helemaal hebt verzadigd kunnen en zullen ze het water uit de stof trekken en is de koelsjaal na een paar uur helemaal droog. Want als hij nat aan blijft voelen betekent dit dat hij te lang in het water geweest is. Let ook goed op de dikte, hij is klaar voor gebruik als hij een cm dik aanvoelt. Dit heeft ook met het gewicht te maken, hij wordt anders namelijk te dik en te zwaar in uw nek. 

Tips: 

  • Wanneer de koelsjaal gebruikt wordt op het moment dat iemand het warm heeft zijn ze niet te koud, maar als je hem gebruikt als het niet meer warm is dan kan het wel zo zijn dat je de koelte onprettig vindt aanvoelen. Het is niet zo dat dit voor gezonde mensen een gevaar voor de gezondheid kan vormen, maar bij gebruik door kleine kinderen of personen die niet zelf kunnen aangeven of het prettig aanvoelt of niet moet je er dus wel goed opletten dat zij dit als onprettig kunnen ervaren.
  • Wat wel schadelijk is voor de sjaals is zout water, benzine, diesel of andere oliehoudende vloeistoffen, alcohol, bleekwater en chloor.
  • Waar je ook goed op moet letten is overbelading van de koelsjaal anders barsten de naden van de stof omdat de kristalen niet verder kunnen uitzetten in de stof. Koelkristallen hebben namelijk de eigenschap zich vol te kunnen zuigen met water, tot wel 200 keer hun begingrootte. De kristallen zetten dus als je de sjaal te lang in het water houdt dusdanig uit, dat hierdoor de naden van de sjaal kunnen openbarsten. Houd er ook rekening mee dat de kristallen in de sjaal ook het vocht uit de buitenste stoflaag zullen opnemen, waardoor het product in droge toestand nog iets dikker is dan als je hem uit het water haalt.
  • Wat wel heel handig is. Je kan hem wassen. Laat de koelsjaal eerst even helemaal opdrogen, zodat de kristallen weer hard aanvoelen, je kunt dan met een milde zeep (geen wasmiddel) de sjaal een handwasje geven.
  • Dan nog even een tip als je de koelsjaal wilt opbergen voor het volgende seizoen. Zorg dan eerst dat deze helemaal droog is, dat kan echt wel enkele dagen duren. Je kan om het proces iets te versnellen hem even buiten in de wind hangen als het natuurlijk droog is :). Doe hem nooit in een afgesloten plastic bak of zak, dan krijg je namelijk schimmel dus ook nare luchtjes. Hij is echt pas droog als de kristallen allemaal hard aanvoelen. Nog een paar tips tegen schimmelvorming: laat hem ook niet dagenlang opgevouwen liggen als hij nog gevuld is. Hang de koelsjaal op wanneer de temperatuur lager is en je de sjaal niet gebruikt terwijl hij nog wel gevuld is.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren en om de website naar behoren te laten werken. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven. Bekijk ons privacy beleid